Pages

Monday, 19 September 2011

Karipap daging



Bahan Inti
1kg ubi kentang (potong dadu)
500g daging dicincang
1 paket rempah kari ikan adabi
3 labu bawang besar (potong dadu)
1/2 cawan air
Garam dan perasa secukup rasa

Cara2 buat inti
Masukkan air dalam periuk dan masukkan daging bersama rempah kari. Kacau hingga sebati dan biarkan mendidih. Masukkan kentang dan bawang besar. Masukkan garam dan serbuk perasa.Masak sehingga air kering. Sejukkan

Bahan2 kulit karipap
1 kg tepung gandum
2 cawan minyak masak

Cara2 
Panaskan minyak masak sehingga betul2 panas. Curahkan minyak dalam bekas yang berisi tepung. Kacau rata dengan sudu sehingga sebati. Masukkan air dan uli sehingga membentuk doh. Canaikan adunan dan masukkan inti. Kelim karipap dan sedia untuk digoreng.

Price : RM4 (10 pieces)

2 comments: